Trainen onder tropische temperaturen

Deze week starten weer de trainingen en Nederland heeft te maken met een hittegolf. De temperatuur blijft, afgaand op de verwachtingen, de komende tijd hoog, waarbij de grens van 30 graden meermaals wordt doorbroken.
Voor alle teams, begeleiding en arbitrage is het zaak om goed met de warme weersomstandigheden om te gaan.
Blijf goed drinken. Zowel voor als na de training of wedstrijd. Bij deze hoge temperaturen transpireer je tijdens het sporten veel en het is zaak dat je dit vochtverlies weer aanvult. Daarnaast zorgt extra drinken voor verkoeling van het lichaam.

Risico op verhitting

Het is belangrijk dat voetballers, die de komende dagen trainen of een wedstrijd spelen, opletten dat ze niet oververhit raken. Bij warm weer is het risico op verhitting extra hoog. Zeker als ook de luchtvochtigheid hoog is. Het is voor het lichaam dan veel moeilijker om de warmte af te voeren. Als dit niet goed gebeurt loopt de lichaamstemperatuur op en dit kan leiden tot het uitvallen van bepaalde hersenfuncties. Je krijgt bijvoorbeeld coördinatieproblemen of hebt moeite om je te concentreren.
Bij temperaturen boven de 32 graden, is het eigenlijk al niet meer verantwoord om te sporten. Je kunt dan beter een ander moment kiezen om te gaan voetballen.

Jeugdtrainingen en -wedstrijden

Jeugdleiders en trainers dienen extra op te passen bij jeugdtrainingen of -wedstrijden.
Zeker voor kinderen is het extra lastig om zich aan te passen aan het warme weer. Jeugdleiders kunnen problemen voorkomen door bijvoorbeeld extra drinkpauzes in te lassen, of de trainingen, de warming-up of wedstrijden in te korten.
Let ook op dat spelertjes lichte, luchtige kleding dragen, dat de verdamping van zweet niet belemmert. Het advies is om dus ‘ademende’ kleding te dragen. Stof die niet goed ademt plakt tegen de huid, houdt zweet en warme lucht vast. Dat wil je juist voorkomen. Moderne sportkleding is vaak vervaardigd van vezels die ademen en vocht afvoeren. Witte kleding heeft de voorkeur: wit weerkaatst warmte uit de omgeving. Zwart absorbeert de warmte juist waardoor je het nog warmer krijgt.
Het is ook slim om voor de training of wedstrijd al veel te drinken. Zorg ook voor een goede cooling-down om te voorkomen dat de bloeddruk ineens daalt. Na afloop is het goed om lauw of koud af te douchen. Drink en eet wat om vocht, mineralen en koolhydraten aan te vullen en trek lekkere droge kleding aan.

Let op met alcohol!

In de kantine is het dit weekend slim om de alcoholische versnapering te laten staan. Omdat het vocht aan het lichaam onttrekt, werkt alcohol eigenlijk alleen maar versterkend. Voor voetballers die na de wedstrijd toch graag een biertje willen drinken is het dan ook raadzaam om daarnaast aan de bar ook een glas water te bestellen.

In het kort

  • Blijf goed drinken, zowel voor als na de wedstrijd of training
  • Las tijdens de training of de wedstrijd extra drinkpauzes in
  • Kies lichte (witte), luchtige kleding
  • Kort de warming-up, training of wedstrijd in
  • Ga na afloop lauw of koud afdouchen
  • Laat alcoholische versnaperingen staan


X