Pijnlijke eerste nederlaag, uitgerekend in Berg

De twee laatste derby’s tussen Berg ’28 en Walram eindigden steevast in een zege voor de bezoekers. Nu, bij aanvang van de achtste competitieronde, bedroeg het verschil tussen koploper Walram en de middenmoter uit Berg liefst zeven punten. Na een enerverende derby bleek dat de thuisploeg simpelweg drie punten was ingelopen door een 3-1 zege.

Vanaf het beginsignaal stormde Walram meteen richting doelman Mario Derrez. Die zou gaandeweg het duel een behoorlijke sta-in-de-weg worden voor de Valkenburgse voorwaartsen. Halverwege de eerste helft zette Mike Willems met een behendig tikje Lars Feuler in vrije positie. De treffer vond geen genade in de ogen van de thuisclubgrensrechter en de arbiter vanwege vermeend buitenspel waar zelfs de meest fervente thuisclubsupporters hun vraagtekens bij hadden.

Bij een vreemd gegeven vrije trap – was die niet voor Walram? – belandde de bal pardoes voor de voeten van Mo Box. Die heeft maar een halve meter ruimte nodig, zeker als de Walram-verdedigers niet consequent het duel met de bonkige spits aangaan. Boem! Uit het niets! Box liet zijn voeten spreken en scoorde in de korte hoek langs de vertwijfeld graaiende Walram-doelman: 1-0.

Met nog meer strijd trokken de Bokken richting Derrez. Kans op kans, maar de Berg-keeper leek een engeltje op de doellat te hebben. De Bergse defensie hapte naar adem, kon met moeite het snelle combinatiespel van Walram onderbreken en beperkte zich grotendeels tot tegenhouden. Kort voor de pauze zette Angelo Rouwette op rechts goed door, legde bal panklaar voor Kenneth Leunissen die vanaf vijf meter binnen tikte: 1-1. Stukje arbeid van de training rendeerde! Met nog drie Valkenburgse missers op rij gingen beide ploegen aan de thee.

Na de pauze kroop Berg wat meer uit de schulp, kwam tot een paar aardige momenten. Berton Schols schoot kort voorlangs. Een voorzet van Barry Hendriks namens Walram zeilde krap over het Berg-doel. Dré Hendriks pikte een verloren pass binnen de zestien meter op, zag doelman Ruijters te ver zijn doel en probeerde het met een lob. Tot vreugde van hemzelf en heel Berg en teleurstelling bij de roodhemden verdween de bal met een vreemde curve in de verre hoek: 2-1. De derde Bergse treffer was te genant om te zien: doelman Ruijters werkte een bal met zijn hoofd te kort door het midden weg. Invaller Davy Derrez probeerde het opnieuw met een boogbal! En zie! Ook deze keer lachte het geluk de thuisclub toe: 3-1.  Sommige thuisclubfans konden hun lachen niet meer bedwingen! Walram probeerde het wel nog maar het laatste restje overtuiging. De tijd was te kort voor Walram om de eerste seizoensnederlaag nog om te zetten in een puntendeling. Iets dat de ploeg zeker verdiend had op basis van spel en kansen Een oude voetbalwet zegt: Als je zelf niet scoort, doet de tegenpartij het wel!

Wel besliste Walram definitief de eerste periode in eigen voordeel, omdat achtervolger RKVCL dure punten liet liggen tegen Hulsberg. Nacompetitie dus nu al verzekerd.

Met het clublied ‘Kom ‘ns kieke’ uit de luidsprekers begonnen de wit-zwarten aan hun feestje op deze zonnige derbydag. Burgemeester Eurlings feliciteerde een aantal Berg-spelers. Walram verslaan is immers niet ieder jaar aan de orde van de dag!

Komende zondag ontvangt Walram de buren uit Wijnandsrade, momenteel de nieuwe nummer twee met slechts drie punten achterstand. De eerste plaats vormt de inzet van deze volgende derby.

Foto: Loe GeraardsX