Corona update 26 januari 2022

Eindelijk mogen we weer! Na twee afgebroken seizoenen kan de competitie weer worden hervat. De competitie is wat ons toch allemaal (1,2 miljoen voetballers maar ook alle vrijwilligers en bezoekers) onderling verbindt.

Wat gaat er vanaf vandaag, 26 januari, veranderen binnen het voetbal?

Iedereen mag weer overdag en ’s avonds binnen en buiten sporten, zonder tijdslimiet.

De volgende regels gelden:

• Er mogen weer competitiewedstrijden worden gespeeld
  • Publiek is weer toegestaan bij trainingen en wedstrijden tot maximaal 22.00 uur
  • Sportkantines mogen weer open, tot maximaal 22.00 uur
  • Kleedkamers, toiletten en douches zijn open
  • Er is geen beperking meer in de groepsgrootte bij het voetbal
  • Houd je aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Vervolg competitie

Inleiding

Twee seizoenen lang hebben we de competitie niet uitgespeeld en geen promotie/degradatie op basis van een volledig seizoen kunnen toepassen. Het doel voor de KNVB is om dit seizoen wel een eindrangschikking en een promotie/degradatie toe te kunnen passen op basis van sportieve prestaties. Echter het voetbal heeft in de categorie A (Walram 1 en 2) langere tijd stilgelegen, hierdoor zijn reguliere speeldagen uit de 1ste competitiehelft komen te vervallen. Daarnaast zijn er nog veel teams die nog wedstrijden moeten inhalen uit de 1ste competitiehelft. Er zijn ook nog veel onzekerheden ten aanzien van corona en mogelijke maatregelen die hiermee gepaard gaan. Om voldoende ruimte te hebben om de competities goed uit te spelen en met de mogelijke onzekerheden om te gaan, ziet de KNVB zich genoodzaakt om de competities in de verschillende categorieën aan te passen. Hieronder vind je een overzicht wat dit voor de verschillende categorieën betekent.

Bekervoetbal vervalt

Voor alle categorieën komt het bekervoetbal te vervallen. De wedstrijden in de beker geven een te grote druk op de speeldagen die nog nodig zijn om de competities op een goede wijze uit te spelen. We geven de prioriteit voor het uitspelen van de competities in de categorie A om te komen tot een goede promotie en degradatie. In de categorie B (Walram 3/jeugdafdeling) geeft de beker eveneens een te grote druk op de benodigde speeldagen die van belang zijn voor het uitspelen van de competitie.

Competitie veldvoetbal

Categorie A senioren (Walram 1 en Walram 2)

De KNVB neemt over de wijze waarop deze competities zullen worden uitgespeeld op vrijdag 28 januari een definitief besluit. Vanwege het feit, dat de KNVB zich grote zorgen maakt of deze competities met volledige nacompetitie nog afgewerkt kunnen gaan worden, worden op dit moment de scenario’s nader bekeken. Uitgangspunt voor de KNVB is dat er een grote mate van zekerheid moet zijn om dit seizoen promotie en degradatie door te voeren. Een 3e seizoen zonder eindrangschikking vindt de KNVB onaanvaardbaar.

In ieder geval zullen vanaf het weekend 5/6 februari de eerste inhaalwedstrijden worden vastgesteld.

Categorie B veldvoetbal (Walram 3 en jeugd)

Alle categorieën in het veldvoetbal (senioren, junioren en pupillen) gaan aankomend weekend 29/30 januari starten met het reguliere programma. De speeldagenkalender blijft voor deze categorie ongewijzigd.

De wedstrijden die bij de pupillen eerder gespeeld hadden moeten worden in de 3de fase komen te vervallen. Inhaalwedstrijden voor de junioren en de senioren worden zoveel mogelijk gepland in inhaalweekenden om zoveel mogelijk de competities uit te spelen. Komend weekend is de hele jeugd ingepland alsmede Walram 3 (wordt overigens vanwege Corona tegenstander GSV 4 verplaatst).

Uitstel wedstrijden door corona

Voor de wedstrijden van komend weekend gelden de voorwaarden die staan op: Wat te doen bij afgelastingen door corona? | KNVB.

Publiek bij wedstrijden

Het publiek is weer welkom bij de wedstrijden en trainingen. Wel dient het publiek 1,5 meter afstand te houden en moet bij het verplaatsen in de kantine of kleedlokalen een mondkapje op hebben. Het publiek dient uiterlijk om 22.00 uur de sportaccommodatie te hebben verlaten.

Sportkantines

Voor en na de wedstrijden is het weer mogelijk om elkaar te ontmoeten en een drankje te drinken in de kantine. Hiervoor gelden wel weer de inmiddels bekende regels:

• 1,5 meter afstand
  • Kantines moeten uiterlijk om 22.00 uur sluiten
  • Iedereen vanaf 18 jaar dient een coronatoegangsbewijs met identificatiebewijs te laten zien
  • Een vaste zitplaats is verplicht
  • Bij het verplaatsen in de kantine is een mondkapje verplicht
  • Kantinemedewerkers dienen ook een mondkapje te dragen
  • Bij een afhaal mogelijkheid vervalt de plicht voor het coronatoegangsbewijs en het mondkapje

Coronatoegangsbewijs

Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor sporters en publiek van 18 jaar en ouder:

• In de kleedkamers, toiletten en de kantine

Er is een uitzondering voor mensen die functioneel aanwezig moeten zijn, op het veld of in de sporthal, en voor vrijwilligers. Zij hoeven geen CTB te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, alle vrijwilligers.

Mondkapjes

Mondkapjes zijn verplicht voor publiek en sporters vanaf 13 jaar op:

• Binnen faciliteiten zoals kleedkamers en de kantine. Heb je plaatsgenomen op een zitplaats, kan het mondkapje af.

Voor meer informatie bezoek de website van NOC*NSF: FAQ: veelgestelde vragen over coronavirus en sport – NOCNSF