
02 aug Nieuwe spelregels KNVB in het voetbal
Voetballers krijgen in het aankomende seizoen een flinke stapel spelregelwijzigingen voor de kiezen. Van eredivisie tot kelderklasse gaat het spelletje er soms behoorlijk anders uitzien. We zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.
Afstand houden van een muurtje
Wanneer bij een vrije trap een muurtje wordt neergezet, moeten tegenstanders minstens een meter afstand houden. Duwen en trekken in muurtjes moet hiermee tot het verleden behoren. Let wel: een muurtje is pas een muurtje als er drie of meer spelers in staan. Bij twee spelers geldt de regel dus niet.
De keeper krijgt meer vrijheid bij een penalty
Waar de keeper vroeger met beide voeten op de doellijn moest staan en pas naar voren mocht bewegen nadat de bal bij een strafschop getrapt werd, krijgt hij nu meer bewegingsruimte. Op het moment dat de penalty wordt ingeschoten, moet de doelman minstens één voet op of boven de doellijn hebben. Omdat de nemer in de aanloop een schijnbeweging mag maken, is het redelijk de keeper de kans te geven daarop te anticiperen, is de gedachte. Er is een keerzijde voor de sluitpost. Voorheen werd deze regel nauwelijks gehandhaafd. Op het WK voor vrouwen bleek de VAR wel te controleren en werd er meteen een gemiste strafschop opnieuw genomen. Nu wel raak.
Doelschoppen zijn meteen in het spel
Een veel terugkerend beeld: de keeper neemt een doelschop en de verdediger moet wachten tot de bal buiten de zestien is voordat hij deze mag aannemen. Dat hoeft niet meer, de bal is na het spelen meteen in het spel. Verdedigers kunnen nu ook een korte doeltrap nemen en aanvallers eerder druk zetten. De regel geldt ook voor vrije trappen binnen het eigen strafschopgebied.
De scheidsrechter is geen ‘dood element’ meer
Frustrerend: balverlies lijden door een in de weg lopende scheidsrechter. Of nog erger: een scheidsrechter die een doelpunt maakt, zoals een paar maanden geleden bij Harkemase Boys tegen Hoek in de derde divisie. Dat kan vanaf dit seizoen niet meer. Wanneer de bal via de scheidsrechter bij een andere ploeg terechtkomt of in het doel gaat, wordt het spel onderbroken en hervat met een scheidsrechterbal.
Geen opstootjes meer bij een scheidsrechtersbal
Vroeger stonden twee tegenstanders bij elkaar, die nadat de scheidsrechter de bal liet vallen geregeld naar elkaar uithaalden. Dat is verleden tijd. De scheidsrechter laat de bal nu vallen voor een speler van het team dat het laatst de bal raakte. Tegenstanders blijven op vier meter.
Wisselen via de kortste weg
De klassieke ‘tijdrekwissel’. Haal in de slotfase een speler van het veld die tergend langzaam naar de dugouts sjokt. Met een nieuwe regel moet deze tot het verleden behoren. De gewisselde speler moet nu het veld bij de dichtstbijzijnde zijlijn of doellijn verlaten.
Hand van God’ wordt onmogelijk
Aangeschoten hands of niet; het blijft voer voor discussies. Vroeger kon je met een onopzettelijke handsbal zelfs scoren. Dat verandert nu ook. Als de bal via de hand van een aanvaller onopzettelijk in het doel gaat of er door een onbedoelde handsbal een ‘veelbelovende situatie’ ontstaat, is er altijd sprake van strafbaar hands.
ABBA verdwijnt van het podium
En last but not least: het ABBA-systeem bij strafschoppenseries gaat na één seizoen weer in de ijskast. Het zou eerlijker zijn, maar het was ‘te onduidelijk voor spelers en toeschouwers’. Daar mogen we ook scheidsrechters aan toevoegen. Bij de nacompetitiewedstrijd tussen Armada en RKMVC in juni liet de scheidsrechter de penalty’s niet in de juiste volgorde nemen. Armada won, maar de serie moest over. RKMVC benutte de kans door de arbitrale misser niet; ook in tweede instantie trok de club uit Grevenbicht aan het langste eind.
(bron: redactie De Limburger, Frank Benneker, 1 augustus 2019)